Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Καταγγελία των Πολιτιστικών Ομάδων Παν/μίου Κρήτης (Ρέθυμνο)

Ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας για απαράδεκτα γεγονότα που συνέβησαν στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Έπειτα από συνέλευση των Πολιτιστικών Ομάδων του Πανεπιστημίου Κρήτης που δρουν στο Ρέθυμνο, αποφασίσαμε ότι τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο αμφιθέατρο Δ3 κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης των τμημάτων Πολιτικής Επιστήμης και Ψυχολογίας του Π.Κ. στις 13 Νοεμβρίου είναι μείζονος σημασίας, ότι δεν συνάδουν ούτε με τις αρχές ούτε με τις αξίες που οφείλει να υπερασπιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο και, ως εκ τούτου, οφείλουμε να τα γνωστοποιήσουμε στην πανεπιστημιακή κοινότητα. 

Όπως ίσως θα γνωρίζετε, από τα τέλη Οκτωβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για την υπόθεση του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου, ο οποίος το 2005 αποκάλυψε παρατυπίες κατά την διαδικασία επιλογής στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Το 2006 του κοινοποιήθηκε η παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο των μελών ΔΕΠ για ανάρμοστη συμπεριφορά και δυσφήμηση του πανεπιστημίου (το πλήρες κείμενο της παραπομπής, καθώς και άλλα κείμενα, μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στο σχετικό αρχείο της ΠΟΣΔΕΠ). Μετά από μια θυελλώδη συνέλευση τμήματος, όπου δεν του δόθηκε ο λόγος για να ενημερώσει τους συναδέλφους του, ο Στ. Αλεξανδρόπουλος επέστρεψε φορτισμένος στο γραφείο του όπου πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Στην υπόθεση κατηγορούμενοι είναι ο τότε πρύτανης που υπέγραφε την πειθαρχική δίωξη, Ιωάννης Παλλήκαρης, καθώς και η επιτροπή αξιολόγησης στη διαδικασία επιλογής μεταπτυχιακών φοιτητών κ.κ. Κώστας Λάβδας (τότε αντιπρύτανης), Δημήτρης Κοτρόγιαννος (τότε προέδρος του τμήματος) και Μαρία Μενδρινού (διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος). 

Θεωρώντας ότι οι ίδιες αξίες και αρχές που πρέσβευε ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος, και που μετά το θάνατό του ξεσήκωσαν θύελλα έντονων αντιδράσεων από μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας, είναι ζητούμενες ακόμη και σήμερα στο πανεπιστήμιο, κρίναμε αναγκαία μια ενημερωτική παρέμβαση κατά την τελετή αποφοίτησης του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Εκτός από τους ευνόητους λόγους, υπάρχει ένας επιπλέον: την απονομή πτυχίων θα τελούσε ο πρόεδρος του τμήματος και κατηγορούμενος στην υπόθεση Αλεξανδρόπουλου, κ. Κώστας Λάβδας. 

Κατά την τελετή αναρτήθηκε πανό στο πίσω μέρος της αίθουσας Δ3 που έγραφε «Δεν φοβόμαστε, δεν ξεχνάμε. Δικαιοσύνη στον Στ. Αλεξ/πουλο» και μοιράστηκε ένα ενημερωτικό κείμενο. Δεν φωνάχτηκαν συνθήματα ούτε έγινε κάποια άλλη παρέμβαση στην τελετή. Μετά από λίγο, η κ. Ελευθερία Αλεφαντινού, υπάλληλος στο Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου, αφού είπε ότι «ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεών του!» άρχισε να φωτογραφίζει το πανό με το κινητό της, αλλά κυρίως όσους το κρατούσαν, τους οποίους φρόντισε να ενημερώσει ότι πλέον ήταν καταγεγραμμένοι. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΑΠ του τμήματος ζήτησε αρκετά έντονα να κατεβεί το πανό. Αργότερα, μια σειρά φοιτητών, σχετιζόμενων με την παράταξη της ΔΑΠ, φρόντισαν να παραταχθούν μπροστά στο πανό, ούτως ώστε να μη φαίνεται, διατυπώνοντας σεξιστικά σχόλια προς τις συμφοιτήτριές μας που το κρατούσαν. 

Μετά το πέρας της τελετής, συμφοιτητές μας και μέλη των Πολιτιστικών Ομάδων, μετέβησαν στο Γραφείο Διασύνδεσης για να ζητήσουν από την κ. Αλεφαντινού, με ευγενικό πάντα τρόπο, τη διαγραφή των φωτογραφιών οι οποίες εμπεριείχαν τα πρόσωπά τους χωρίς τη δική τους συναίνεση. Η κ. Αλεφαντινού αρνήθηκε επανειλημμένα, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές ότι «καθένας έχει την ευθύνη των πράξεών του». Όπως θα μαθαίναμε την επόμενη μέρα, η κ. Αλεφαντινού είναι μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη, παρό,τι είχε αρνηθεί κάθε σχέση με την υπόθεση, και διατηρεί κάποιου είδους συνεργασία, λεπτομέρειες για την οποία δεν γνωρίζουμε, με τον κατηγορούμενο στην υπόθεση και πρόεδρο του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης κ. Κώστα Λάβδα. Την επομένη, μάλιστα, σε διάλειμμα της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης, ο δικηγόρος των κ.κ. Λάβδα και Κοτρόγιαννου, κ. Στ. Γεωργίου, έδειχνε τον έναν από τους δύο συμφοιτητές μας υποδεικνύοντας πως αυτός ήταν που «απείλησε την Ελευθερία». Ο συμφοιτητής μας συνέχισε να είναι δακτυλοδεικτούμενος και στις επόμενες συνεδρίες του δικαστηρίου. 

Κατά τον απολογισμό της ενημερωτικής παρέμβασης από τη συνέλευση των Πολιτιστικών Ομάδων και κατόπιν αναλυτικής καταγραφής όλων όσων συνέβησαν καταλήξαμε ότι η δράση μας και ο τρόπος που έλαβε χώρα δεν έχει τίποτα το αξιόμεμπτο, ούτε και η απαίτηση των συμφοιτητών μας να σβήσει η κ. Αλεφαντινού τις φωτογραφίες. Θεωρούμε το όλο συμβάν ως απόπειρα τρομοκράτησης και εκφοβισμού, που συνεχίζεται και μέσα στο χώρο του δικαστηρίου: το ενημερωτικό κείμενο που μοιράστηκε χρησιμοποιήθηκε την επομένη από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων ως αποδεικτικό της αναγκαιότητας έκτακτων μέτρων αστυνόμευσης εντός και εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου. 

Πιστεύουμε πως το συντριπτικό κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας καταδικάζει παρόμοια περιστατικά. Ωστόσο καλούμε την παρέμβαση του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Π.Κ. καθώς θεωρούμε ότι δεν συνάδει με τα καθήκοντα μιας διοικητικής υπαλλήλου η λήψη φωτογραφιών ειρηνικών φοιτητικών διαμαρτυριών και η διατύπωση απειλών εις βάρος τους. 


Συνέλευση Πολιτιστικών Ομάδων του Π.Κ. (Ρέθυμνο)
Ρέθυμνο, 18 Νοεμβρίου 2012



2 σχόλια:

  1. Η καταγγελία αυτή έχει υπερψηφιστεί με αποφάσεις των Δ.Σ. Κοινωνιολογίας, Οικονομικού και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και των συνελεύσεων των τμημάτων Ψυχολογίας και Οικονομικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χτες 28 Νοεμβρίου πέρασε και από τη Γενική Συνέλευση του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

      Διαγραφή