Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Εκδήλωση στη Rosa Nera και έναρξη εκδίκασης της έφεσης

Η Πρωτοβουλία Ενημέρωσης και Δράσης για την Υπόθεση Αλεξανδρόπουλου την Τρίτη 2 Απρίλη στις 20:00 θα βρίσκεται στην κατάληψη της Rosa Nera στα Χανιά και την Τετάρτη 3 Απρίλη στις 9 στο Εφετείο Χανίων για την έναρξη εκδίκασης της έφεσης που άσκησε η εισαγγελέας πρωτοδικών Ρεθύμνου στην αθωώση των κατηγορουμένων.


“Η μνήμη βοηθάει πάντα την κριτική στάση”\
(φράση από τις τελευταίες χειρόγραφες σημειώσεις του Στ. Αλεξανδρόπουλου, Μάιος 2006)

Το καλοκαίρι του 2005 ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Παν/μίου Κρήτης, Στέλιος Αλεξανδρόπουλος, μετά από τη διαμαρτυρία ενός φοιτητή για τον αποκλεισμό του από τη δεύτερη φάση επιλογής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος, προσπαθεί να πράξει το αυτονόητο: να ελέγξει τη διαδικασία πριν δεχτεί να επικυρώσει τα αποτελέσματα.  Διαπιστώνει όντως παρατυπίες και, υπερασπιζόμενος τις αξίες του για αξιοκρατία και διαφάνεια στο δημόσιο πανεπιστήμιο, αγωνίζεται με όλα τα θεσμικά μέσα για τη διερεύνηση της υπόθεσης, μέσα σε ένα εξοντωτικό κλίμα τρομοκράτησης και ένοχης σιωπής των άλλων μελών του τμήματος. Συνεχίζει ακόμα να προσπαθεί μέχρι την επίδοση της πειθαρχικής δίωξης που του ασκείται τον Απρίλη του 2006 από τον τότε πρύτανη Ιωάννη Παλλήκαρη, για “συμπεριφορά βαρέως απάδουσα στη αξιοπρέπεια πανεπιστημιακού λειτουργού”, καθώς ασκούσε “αβάσιμη και δημόσια κριτική”. Στη Γενική Συνέλευση Τμήματος που ακολουθεί στις 3 Μαΐου 2006 ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος ζητά να τοποθετηθεί, ο λόγος όμως δε του δίνεται και, φορτισμένος, κατευθύνεται στο γραφείο του, όπου και πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς.

Τον Οκτώβριο του 2012 ξεκινάει η εκδίκαση της υπόθεσης, με κατηγορούμενους τον Ιωάννη Παλλήκαρη (τότε πρύτανη), τον Κώστα Λάβδα (τότε αντιπρύτανη), τον Δημήτρη Κοτρόγιαννο (τότε κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και πρόεδρο του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης), καθώς και τη Μαρία Μενδρινού (τότε διευθύντρια του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών), για παράβαση καθήκοντος όσον αφορά τις παρατυπίες και τις παρασκηνιακές διαδικασίες στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και την πειθαρχική δίωξη του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου. Μιας υπόθεσης όμως που κατά βάση αφορά την ποινικοποίηση της κριτικής και της διαμαρτυρίας και την καταπάτηση της ηθικής και εργασιακής αξιοπρέπειας. Παρά τις καταθέσεις που φώτισαν το απίστευτο κλίμα τρομοκρατίας και διαφθοράς που κυριαρχούσε μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο και το δίκτυο συναλλαγών που είχαν δημιουργήσει οι κατηγορούμενοι με τις κυρίαρχες παρατάξεις, καθώς και τις αμοραλιστικές, προκλητικές και αμετανόητες απολογίες τους, το δικαστήριο επέλεξε να επιβραβεύσει, με την αθωωτική του απόφαση,  τη διαπλοκή, τη συγκάλυψη, την εργασιακή τρομοκρατία, τη χυδαιότητα και τον κυνισμό.

Tην Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013 στις 9:00, αρχίζει στο Εφετείο Χανίων η εκδίκαση της έφεσης που ασκήθηκε από την εισαγγελέα της υπόθεσης στην απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου. Σας καλούμε να στήριξετε και εσείς ενεργά την επανεξέταση της υπόθεσης. Σας καλούμε επίσης σε ενημερωτική συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά, την παραμονή της έφεσης Τρίτη 2 Απριλίου στις 20:00.


ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ – ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙ
Δικαιοσύνη για το Στέλιο Αλεξανδρόπουλο



Σύνδεσμοι:
Πρωτοβουλία Ενημέρωσης και Δράσης για την Υπόθεση Στ. Αλεξανδρόπουλου
Κατάληψη Rosa Nera




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου