Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Νέα ημερομηνία δίκης και ένα δημοσίευμα απ' το αρχείο μας


Σήμερα ολοκλήρωσε την απολογία του ο κατηγορούμενος Κώστας Λάβδας και η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στις 9:15 κατά την οποία θα απολογηθεί ο Δημήτρης Κοτρόγιαννος.

Μέχρι να ανανεώσουμε το μπλογκ με ενημερώσεις από τις τέσσερις συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μετά τις γιορτές, ανασύρουμε από το πλούσιο αρχείο της Πρωτοβουλίας το παρακάτω δημοσίευμα που αφορά τη δράση εντός και εκτός του πανεπιστημίου του πρώην πρύτανη και κατηγορουμένου στην υπόθεση Αλεξανδρόπουλου Ιωάννη Παλλήκαρη. Για να θυμηθούνται οι παλιοι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ
31 Ιουλίου 2008 - 12:08  
ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΟΛΛΩΝ ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΧΙΝΗ
Στη δίνη ενός πρωτοφανούς "κυκλώνα" φαίνεται ότι εισέρχεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς πορισματική έκθεση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η "Ν.Κ.", προσάπτει στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κατηγορίες για πράξεις και ενέργειες με σκοπό το ίδιον όφελος. Το πόρισμα της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) αναφέρεται σε δόλο, υπεξαίρεση, πλαστογραφία και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ αφήνει αιχμές ακόμη για "ξέπλυμα χρήματος" μέσω off shore εταιρειών.
Η υπόθεση που σήμερα αποκαλύπτει η "Ν.Κ." αποκτά και πολιτικές διαστάσεις, καθώς οι συνέπειές τους, τώρα δίνουν και "άλλοθι", για τους λόγους που το υπουργείο Παιδείας, μέσω του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιχειρεί να εφαρμόσει το νόμο - πλαίσιο για την ανώτατη παιδεία, παρότι στο σύνολό του απορρίφθηκε από την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία, με τις γνωστές περυσινές καθολικές κινητοποιήσεις.


Διαστάσεις
Όταν πριν δύο χρόνια στην εκπομπή "Αντιθέσεις" της "ΚΡΗΤΗ TV", παρουσία του πρύτανη Γ. Παλλήκαρη, παρουσιάζονταν στοιχεία για το ΒΕΜΜΟ και την οικονομική του διαχείριση, τον Ειδικό Λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης, την εμφάνιση καταθέσεων σε προσωπικούς λογαριασμούς του πρύτανη και συνεργατών του, εκατομμυρίων ευρώ, που θα έπρεπε για επιστημονικά σεμινάρια να καταλήγουν στο Λογαριασμό του Πανεπιστημίου, την επαγγελματική του ενασχόληση με υψηλές αμοιβές σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο της Τουρκίας, αν και ανώτατος δημόσιος λειτουργός στην Ελλάδα, αλλά και την έκδοση διπλωμάτων με τον τίτλο του Πανεπιστημίου Κρήτης για σεμινάρια που αποτελούσαν "προσωπική του υπόθεση" με αμοιβές που ουδέποτε κατέληξαν στο Πανεπιστήμιο, κανείς δε φαντάζονταν την τροπή που θα έπαιρνε σήμερα η υπόθεση αυτή.
Το Πανεπιστήμιο, με τα αρμόδια όργανά του, προτίμησε να σιωπήσει αντί να θέσει τουλάχιστον σε "καραντίνα" τον πρύτανη, αρνούμενο να ανοίξει ένα φάκελο που ενδεχομένως να συμπαρέσυρε και άλλες ομοειδείς καταστάσεις. Αντί αυτού, ουσιαστικά "αναβάπτισε" την παρουσία του πρύτανη με την επανεκλογή του πριν ένα χρόνο, στέλνοντας μήνυμα ότι η υπόθεση "κλείνει". Αλλά η υπόθεση δεν έκλεισε, ούτε για τις δικαστικές Αρχές ούτε για άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης της ΥΠΕΕ Μιχάλης Αναστασάκης μαζί με τρια ακόμη στελέχη της Υπηρεσίας χειρίστηκε προσωπικά την υπόθεση, στα πλαίσια και της εισαγγελικής παραγγελίας για προκαταρκτική εξέταση, καταλήγοντας σε ένα πόρισμα που θα προκαλέσει πολλά "Ρίχτερ" στα ίδια τα θεμέλια του Πανεπιστημίου!


Στα χέρια των εισαγγελικών Αρχών
Στα πλαίσια της προκαταρτικής έρευνας που τον Ιούλιο του 2006 διέταξε ο εισαγγελέας Ηρακλείου, με την υποβολή του σχετικού πορίσματος από την ΥΠΕΕ, αρμόδιος για να αποφασίσει αν και ποιες διώξεις θα ασκηθούν και με ποιες κατηγορίες είναι ο ίδιος ο εισαγγελέας. Ωστόσο, στο πόρισμα που υπογράφει ο επικεφαλής της ΥΠΕΕ Κρήτης Μιχάλης Αναστασάκης οι κατηγορίες που αποδίδονται στον πρύτανη είναι σαφέστατες και μάλιστα με το σχετικό αποδεικτικό υλικό, σε βαθμό που κύκλοι τόσο της Υπηρεσίας κεντρικά όσο και στο υπουργείο Οικονομικών να τη χαρακτηρίζουν ως μια από τις πιο «δουλεμένες και δεμένες» υποθέσεις των τελευταίων χρόνων.


Αυτή είναι η έκθεση της ΥΠΕΕ που "καίει" το Πανεπιστήμιο
Δύο χρόνια μετά, και πιο συγκεκριμένα πριν από 20 μέρες, η ΥΠΕΕ Κρήτης ολοκλήρωσε την πορισματική της έκθεση, την οποία παρέδωσε στον εισαγγελέα Ηρακλείου, με παράλληλη κοινοποίησή της στα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας, στη Γενική Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων και στο υπουργείο Εξωτερικών. Η έκθεση, που φέρει την υπογραφή του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Μιχάλη Αναστασάκη, αποτελεί ένα πυκνογραμμένο κείμενο 45 σελίδων με άπειρες παραπομπές σε στοιχεία, καταθέσεις μαρτύρων, απολογίες, έγγραφα, λογαριασμούς τραπεζών, κωδικούς και προσωπικά δεδομένα.
Πρόκειται για ένα υλικό που για τη συλλογή του υπήρξε ρεκόρ χρόνου, με δεδομένη τη γραφειοκρατία του Δημοσίου αλλά και τη δυσκαμψία που συνάντησε η Υπηρεσία κατά την έρευνά της στο εξωτερικό! Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικά στοιχεία του πορίσματος - όπως αναφέρεται στην πορισματική έκθεση που ήδη βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Ηρακλείου - προέκυψαν από τα έγγραφα-ντοκουμέντο πέντε ογκωδών φακέλων που παρουσίασε η εκπομπή "Αντιθέσεις" της "ΚΡΗΤΗ TV" τον Ιούλιο του 2006 και τα οποία με επίσημο έγγραφό της η ΥΠΕΕ, μετά την εισαγγελική εντολή προκαταρκτικής έρευνας, ζήτησε και υποχρεωτικά της παραδόθηκαν σε φωτοαντίγραφα.
Η έρευνα της ΥΠΕΕ Κρήτης μόνο επιφανειακή που δεν υπήρξε στο διάστημα ουσιαστικά του 1,5 χρόνου που την πραγματοποίησε. Ίσως μάλιστα να είχε ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα, αν δεν προέκυπταν οι γνωστές στην Ελλάδα "ποικιλώνυμες πιέσεις" είτε για να σταματήσει, είτε για να ανακοπεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια στιγμή δικαστικά και από πλευράς υπουργείου Οικονομικών ζητήθηκε να επιστραφεί για να εξεταστεί η πορεία της! Ο προϊστάμενος της ΥΠΕΕ Κρήτης το έπραξε μεν, αλλά όταν διαπίστωσε ότι καθυστερούσε η εκ νέου επιστροφή της σε αυτόν ζήτησε εγγράφως να του γνωστοποιηθεί αν σταματάει, με ποιο σκεπτικό και από ποιον. Το αποτέλεσμα ήταν να του επιστραφεί ως έχει και πριν είκοσι μέρες να ολοκληρωθεί και να διαβιβαστεί για τα περαιτέρω στον εισαγγελέα Ηρακλείου.


Άνοιγμα λογαριασμών
Το πόρισμα που ήδη εδώ και 20 μέρες μελετά ο εισαγγελέας Ηρακλείου, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει εκτός των άλλων άνοιγμα λογαριασμών σε τράπεζες της Ελλάδας, σε μια τράπεζα του εξωτερικού, εμβάσματα του εξωτερικού, σωρεία αποδεικτικών εγγράφων, καταθέσεις μαρτύρων αλλά και τις απαντήσεις σε τρεις ουσιαστικά ακροαματικές διαδικασίες του πρύτανη προσωπικά από την ΥΠΕΕ Κρήτης. Ευθύνες προκύπτουν και για συνεργάτες του Γιάννη Παλλήκαρη, ωστόσο το πόρισμα δεν επικεντρώνεται σε αυτές, αφού στη δεύτερη κατάθεσή του ο πρύτανης τουλάχιστον αποφάσισε να πάρει όλη την υπόθεση πάνω του, δηλώνοντας ότι οι συνεργάτες του, που εμφανίζονται σε πολλούς προσωπικούς κοινούς λογαριασμούς, εκτελούσαν οδηγίες του.


Τέσσερις κατηγορίες
Η πορισματική έκθεση της ΥΠΕΕ, μέσα από την πληθώρα εγγράφων και καταθέσεων, ομαδοποίησε τις ευθύνες του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης σε τέσσερις κατά βάση κατηγορίες, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο και για μια πέμπτη. Ούτε λίγο, ούτε πολύ του προσάπτει «δόλο, υπεξαίρεση για ίδιον όφελος εκατομμυρίων ευρώ σε προσωπικούς του λογαριασμούς, πλαστογραφία τίτλων και εμβλημάτων του Πανεπιστημίου, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και παράνομες ενέργειες έξω από το ρόλο ανώτατου δημόσιου λειτουργού, ενώ αφήνει αιχμές μέσω των στοιχείων που διαθέτει ακόμη και για "ξέπλυμα χρήματος" δια off shore εταιρειών και εξαγωγής τεχνογνωσίας και ιατρικών πατέντων με εκμετάλλευση των τίτλων και των υποδομών του Πανεπιστημίου, με κέρδη που ουδέποτε πέρασαν στους κωδικούς του Ειδικού Λογαριασμού του Πανεπιστημίου, αλλά σε προσωπικούς του λογαριασμούς».


"Ξεσκόνισαν" και τα οικονομικά του ΒΕΜΜΟ
Κατά την εκτίμηση της ΥΠΕΕ, το καθεστώς και τα οικονομικά του ΒΕΜΜΟ θα πρέπει να ελεγχθούν επισταμένως και από άλλες ειδικές υπηρεσίες, αφού ο έλεγχος στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου για το τι αποδίδει στα ταμεία του Ιδρύματος και στον Ειδικό Λογαριασμό του καθυστερούσε δραματικά επί χρόνια. Εικάζεται ότι τα ποσά είναι πολύ λιγότερα από τα πραγματικά εισπραχθέντα, ενώ ο έλεγχος του ΒΕΜΜΟ από την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου άρχισε την περίοδο που ο κ. Παλλήκαρης ήταν ως πρύτανης και πρόεδρος της Εταιρείας αυτής - δηλαδή ουσιαστικά ελεγκτής και ελεγχόμενος είναι το ίδιο πρόσωπο.
Ίσως έτσι να εξηγείται, κατά την ΥΠΕΕ, γιατί ουσιαστικά το ΒΕΜΜΟ μετατράπηκε σε ιδιότυπο "άβατο". Κατά την Υπηρεσία, ούτε θεσμικά ούτε πρακτικά υφίσταται ΒΕΜΜΟ για το Πανεπιστήμιο, απλά είναι έννοια-"ομπρέλα" με πολλές διασταλτικές ερμηνείες καταπώς βολεύει κάθε φορά τους υπευθύνους του ΒΕΜΜΟ για τις εξετάσεις, τις επεμβάσεις και την έρευνα, με εισπράξεις εκατομμυρίων από πολίτες και δεκάδες ασφαλισμένους ταμείων.
Όμως, ο κωδικός αριθμός 622 του Ειδικού Λογαριασμού του Πανεπιστημίου Κρήτης, που αντιστοιχεί σε Εργαστήριο Έρευνας Μυωπίας, ουσιαστικά είναι με πολύ μικρότερες οικονομικά αποδόσεις για το ακαδημαϊκό Ίδρυμα - στην τελική και για το ΠΑΓΝΗ, οι υποδομές, το προσωπικό και τα μηχανήματα του οποίου επίσης χρησιμοποιούνται. Στην ΥΠΕΕ εκφράζουν επιφυλάξεις και για το πού κατέληξε πραγματικά η μεγάλη δωρεά της οικογένειας Βαρδινογιάννη, το όνομα της οποίας έφερε τιμητικά το ΒΕΜΜΟ, ύψους 100 εκατομμυρίων δραχμών.


Η ώρα της ευθύνης
Είναι σαφές ότι ουδείς αμφισβητεί την επιστημονική επάρκεια και την ικανότητα του καθηγητή και πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Παλλήκαρη, που συγκαταλέγεται παγκόσμια στην "αφρόκρεμα" του χώρου της Οφθαλμοχειρουργικής. Αλλά είναι εξίσου σαφές ότι τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης. Προφανώς και ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως δικαστικά του αντιθέτου για όσους φέρονται να είναι υπεύθυνοι, με τόσο βαριές κατηγορίες. Αλλά την ίδια ώρα, με τέτοιες σοβαρότατες εκκρεμότητες, έστω και άθελά του ο πρύτανης θέτει σε "ομηρία" όλο το Πανεπιστήμιο, σε μια περίοδο που το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να επιβάλει μια ακαδημαϊκή ατζέντα, για την οποία η συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας, όπως έδειξαν και οι κινητοποιήσεις το 2007, αντιτίθεται.
Όσο καλοπροαίρετος και αν είναι κάποιος δύσκολα θα απαντήσει πειστικά γιατί τις περισσότερες αλλαγές, από την κατάργηση του ασύλου και τους Ειδικούς Λογαριασμούς μέχρι την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, το υπουργείο Παιδείας πρώτα επιχειρεί να τις περάσει μέσω του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τον πρύτανή του να είναι από τους πιο ένθερμους οπαδούς των συνομιλιών με το υπουργείο από την περίοδο της Μαριέττας Γιαννάκου, τότε που όλη η κοινωνία είχε συνασπιστεί εναντίον των υπουργικών ρυθμίσεων.


Τα σεμινάρια για "φίλους" που πλήρωναν... μέσω ταξιδιωτικών γραφείων!
Στην πορισματική αναφορά της ΥΠΕΕ Κρήτης παρατίθενται στοιχεία από το άνοιγμα προσωπικών ή κοινών λογαριασμών του Γιάννη Παλλήκαρη και συνεργατών του, ενώ εμφανίζεται και μια σειρά ποσών ως «προϊόντων υπεξαίρεσης». Βασικός καμβάς είναι η οργάνωση σεμιναρίων στο Ηράκλειο (mini-Fellowship) επί πληρωμή χιλιάδων ευρώ ανά άτομο από ενδιαφερόμενους ανά τον κόσμο, από το Τμήμα Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ποσά που στο συντριπτικό σύνολό τους δεν κατέληγαν στα ταμεία του Πανεπιστημίου ή στον Ειδικό του Λογαριασμό, αλλά με "λογιστικά τρικ" σε λογαριασμούς προσωπικά του πρύτανη ή σε κοινούς με συνεργάτες του.
Παρ’ όλα αυτά, η συμμετοχή ανταμειβόταν με διπλώματα που έφεραν τις ενδείξεις του Πανεπιστημίου Κρήτης και για αυτούς τους λόγους, εκτός της υπεξαίρεσης, υπάρχουν και οι αναφορές σε δόλο και πλαστογραφία. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι, ενώ χρησιμοποιούνταν υποδομές, προσωπικό και μηχανήματα του Πανεπιστημίου, οργανώνονταν σεμινάρια και δίνονταν πιστοποιητικά παρακολούθησής τους με το έμβλημα του Πανεπιστημίου, αλλά τα ποσά κατέληγαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του πρύτανη.
Σε δειγματοληπτικό έλεγχο της ΥΠΕΕ, με το άνοιγμα συγκεκριμένων και μόνο τραπεζικών λογαριασμών, εντοπίστηκαν 334 χιλιάδες ευρώ μόνο στην Alpha Bank, που χαρακτηρίζονται ως υπεξαίρεση για αυτά τα σεμινάρια, με τη σημείωση ότι αναλυτικότερος έλεγχος μπορεί να κρύβει πολύ μεγαλύτερα ποσά. Πρόκειται για ατομικό και για κοινούς με συνεργάτες του λογαριασμούς.
Αλλά εδώ, σύμφωνα με το πόρισμα της ΥΠΕΕ, υπεισέρχονται και άλλες "σκανδαλώδεις" πτυχές:
1) Με τη χρήση τίτλων του Πανεπιστημίου σε αυτά τα σεμινάρια - ακούσια μεν, υπαρκτά δε - προκύπτει θέμα σύμπραξης σε παράνομη φορολογική διαδικασία που συνιστά και ποινικό αδίκημα, αφού πολλές από τις εισπράξεις αμοιβών για τα σεμινάρια αυτά γίνονταν μέσω ταξιδιωτικών γραφείων(!), χώρια που τα περισσότερα δεν αποδίδονταν σε κανέναν λογαριασμό του Πανεπιστημίου.
2) Έγγραφα συνεργατών, με τίτλους όπως του ΒΕΜΜΟ, όπου δηλώνουν ότι δεν μπορούν να "τιμολογήσουν" την πληρωμή του συμμετέχοντος στο σεμινάριο(!) και τον προτρέπουν να πληρώσει μέσω ταξιδιωτικού γραφείου τη συμμετοχή του. Με τον ίδιο τρόπο και μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες ή φαρμακευτικές εταιρείες πληρώνουν τη συμμετοχή προσώπων στα σεμινάρια αυτά.
3) Ακόμη χειρότερα που σεμινάρια εμφανίζονται να πραγματοποιούνται όχι μέσω του Ειδικού Λογαριασμού, αλλά μέσω φαρμακευτικών εταιρειών!
4) Στα περισσότερα αποκόμματα αποδείξεων πληρωμής μέσω πιστωτικών καρτών όσων μετέχουν στα σεμινάρια, ο λογαριασμός φέρεται να είναι του ΒΕΜΜΟ, αλλά όχι σε γνώση του λογιστηρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αλλά το ΒΕΜΜΟ, για το Πανεπιστήμιο, το έμβλημα του οποίου χρησιμοποιείται για τα διπλώματα παρακολούθησης αυτών των σεμιναρίων, στην πράξη δεν υφίσταται σε κανένα του λογιστικό βιβλίο ως τμήμα του Ειδικού Λογαριασμού. Η μόνη σχέση με τις δραστηριότητες του κ. Παλλήκαρη είναι ο κωδικός αριθμός 622, που αφορά σε Ερευνητικό Εργαστήριο και έρευνα στη μυωπία, ένας κωδικός όμως που φαίνεται να γίνεται το μεγάλο "λάστιχο" για να χωρέσει όλες τις εισπρακτικές και όχι μόνο λειτουργίες του ΒΕΜΜΟ, με κατάληξη σε λογαριασμούς προσωπικά του κ. Παλλήκαρη.
5) Η ΥΠΕΕ εντόπισε και αποδείξεις πληρωμής για τα σεμινάρια, σε απλές αθεώρητες κόλλες, με την ένδειξη απλά "Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης". Απόδειξη ικανοποιητική για αυτόν που πλήρωσε το σεμινάριο ότι πλήρωσε, αλλά όχι για το λογιστή του ή κυρίως για τα λογιστήρια του Πανεπιστημίου και του Ειδικού του Λογαριασμού.
6) Αντίθετα, για πληρωμές διοργάνωσης του σεμιναρίων ή γεύματα εργασίας υπάρχουν κανονικές αποδείξεις είσπραξης ποσών από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου, για λογαριασμό του κ. Παλλήκαρη.
7) Επίσης εντόπισε αποδείξεις ξενοδοχείων, όπου φαίνονται πληρωμές μέσω ταξιδιωτικών γραφείων και φαρμακευτικών εταιρειών για τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια, μετατρέποντας ουσιαστικά το Πανεπιστήμιο - τη φίρμα του οποίου χρησιμοποιούσε ο κ. πρύτανης - μέχρι και σε "ντίλερ" εκδρομών και διαμονών, χωρίς να βάζει το Πανεπιστήμιο ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του...
Όλα αυτά από ένα δειγματοληπτικό και μόνο έλεγχο, την ώρα που ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης εμφανίζεται από το καταστατικό και ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να οργανώνει, αλλά και να τα εισπράττει για το Πανεπιστήμιο, όλα αυτά τα σεμινάρια και τις ημερίδες.